26.04.2024
Nawigacja
GOK

Galerie zdjęć
Facebooku
Licznik Odwiedzin

7,618,715 unikalne wizyty

Aktualnie online

Gości online: 1

Pani Janina Molek z kolejnym certyfikatem
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma pierwszych członków.
Certyfikaty otrzymało dwunastu producentów naturalnych i ekologicznych produktów, charakterystycznych dla naszego regionu. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyło się w Komorze Drozdowice w Kopalni Soli w Wieliczce. - Ta uroczystość nie mogła obyć się w innym miejscu. Bez soli ani rusz – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak. - Małopolska jest fantastyczna pod każdym względem. Dziedzictwo kulturowe zderza się z dziedzictwem kulinarnym – to unikatowa cecha Małopolski . Mamy 149 produktów tradycyjnych i 11 produktów regionalnych z 37 w całej Polsce. To jest dowód, że jesteśmy najlepsi, dzięki Wam, lokalnym producentom – mówił Wojciech Kozak.

Galeria zdjęć z uroczystości wręczenia certyfikatów
Członkostwo w sieci jest przyznawane na rok. Certyfikaty otrzymali:
1. Agro-Wit Agnieszka Malinowska,
2. Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek,
3. Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor,
4. Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik, Restauracja Bartna Chata
5. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka u Kiejdów,
6. Kopalnia Soli Wieliczka S.A.,
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej,
8. P.P.U.H. Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer,
9. Przetwórstwo Mięsne Płatek Spółka Jawna,
10. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel,
11. Tłocznia Owoców Pawłowski, Antoni Marcin Pawłowski,
12. Winnica Zadora.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu przede wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK), która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej.
tekst:Biuro Prasowe MUW
Kamera on-line
Kamera on-line
Ostatnie artykuły
Postępowanie o udzie...
2020 gazeta lokalna...
Zamówienia publiczne...
Gazeta kwiecień 2019
Sportowy początek roku
Polecane strony
Gmina Gródek nad Dunajcem

OSP Gródek nad Dunacjem

Drukarnia - Nova Sandec

Parafia Tropie

Na Śliwkowym Szlaku

Bzany

Konstantynów Łódzki

Mielno

Miody z Gródka

W kraj

Oficjalna strona Janiny Molek www.piekny-jas.pl

Sądeczanin

obec Zupcany

Gminna Biblioteka Publiczna

Szkoła Muzyczna w Rożnowie

Balatonboglar

Hervartov

Radio RDN

Lendak

Stołówka gminna

Mimy w ruchu

Na Jamnej

Przystań Koszarka

ROB-MET

Hotel Heron

Fundacja Horyzont 360

Solonka

Statystyki reklamowe
Prawa do materiałów zamieszczonych na stronie zastrzeżone. GOK®             Copyright © 2008