REGULAMIN KONKURSU na najlepszą potrawę z fasoli "Piękny Jaś"
Urząd Gminy i Gminny Ośrodek Kultury w Gródku nad Dunajcem ogłaszają XII edycję konkursu na najlepszą potrawę. Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach „Fasolowych Żniw”- edycja 2017 .
1. Konkurs skierowany jest do dorosłych mieszkańców gminy, okolicznych sołectw i gmin.
2. Celem konkursu jest identyfikacja produktów żywnościowych wytwarzanych w lokalnych gospodarstwach, a tym samym promocja regionalnej kuchni. Docelowym zamierzeniem organizatorów jest promocja zdrowego żywieni, pobudzenie aktywności lokalnego społeczeństwa i jego integracja.
3. Jeden uczestnik do konkursu może wystawić dwie potrawy.
4. Oceny potraw i wyłonienia zwycięzcy dokona powołana komisja podczas święta „Fasolowe Żniwa”.
5. Komisja Konkursowa dokona oceny najlepszych przedsięwzięć w oparciu o następujące kryteria:
estetyka podania i sposób prezentacji- 8 pkt,
wartości smakowe- 10 pkt
innowacyjność produktu- 6 pkt
6. Koszt przygotowania potrawy ponosi uczestnik konkursu
7. Laureaci konkursu otrzymają nagrody rzeczowe i wyróżnienia
8. Wszelkie spory i prawo ostatecznego ich rozstrzygania pozostaje w gestii organizatorów i jury
9. Udział w konkursie należy zgłosić do dnia 25 sierpnia 2017 r do Gminnego Ośrodka Kultury w Gródku nad Dunajcem 0 18 440 15 27 lub na adres elektroniczny : gok-grodek@wp.pl.
10. Uczestnicy, którzy zgłosili swój udział w konkursie powinni zgłosić się do organizatorów w dniu imprezy do godz.17.30 w dniu 26 sierpnia w Rożnowie - amfiteatr.
11. Konkurs ma formę pokazu połączonego z degustacją. Bezpłatnie degustuje tylko komisja. Uczestnicy konkursu mogą sprzedawać swoje wyroby podczas Festynu .