Stolicą małopolskiego smaku był wczoraj (21 lipca) sądecki rynek. Do historii przeszedł już kolejny półfinał festiwalu. Przed ratuszem gościło 20 producentów żywności z powiatu nowosądeckiego, gorlickiego i limanowskiego. Sądeczanie i turyście mieli okazję skosztować między innymi rolady ziemniaczanej, sernika z brzoskwiniami, miodów, wędlin, gotowych dań, a także wyrobów z fasoli „Piękny Jaś”.
Grand Prix w konkursie trafiło do Gospodarstwa Ekologicznego Wolica z Nowego Sącza za tort babci Eleonory.
- Do zrobienia tortu wykorzystałam orzechy z własnego ekologicznego sadu oraz nalewkę różaną - powiedziała Danuta Rybska, która prowadzi gospodarstwo.
Wybrano również zwycięzców w poszczególnych kategoriach. Najlepszym Ekologicznym Przysmakiem okazał się ekologiczny kapłon galicyjski przygotowany przez Jadwigę Krok z Białej Niżnej. Miód spadziowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Kószka” z Gródka nad Dunajcem okazał się najlepszym w kategorii Tradycyjne Specjały. Czarna porzeczka do ciast i deserów firmy Prospona z Nowego Sącza zwyciężyła jako Smakołyk z Legendą.
- Zaproponowaliśmy pyszny kompot z czarnej porzeczki. Można go zastosować do ciast, tart. Nasz cukiernik wykorzystał ten produkt do przygotowania deserów - powiedziała Sylwia Gąsiorowoska, z działu marketingu Prosposny.
W kategorii Jak u Mamy niepokonany okazał się chleb razowy gruboziarnisty Kazimiery Piwowar z Męciny. Wyróżnienia zdobyli: Janina Molek z Tropia za pasztet z fasoli „Piękny Jaś” i firma „Laguna” z Gorlic za karczek faszerowany borowikami i otulony liśćmi kapusty.
Zwycięzcy poszczególnych półfinałów spotkają się w wielkim finale na krakowskim Kazimierzu w ostatni weekend sierpnia.